Salatis patiekalai / receptai

Marinuotas salatis

1 kg žuvies, 12 kvapiųjų pipirų, 3 lauro lapai, petražolė, svogūnas, 5 gvazdikai, 0,5 saliero, cukraus, citrinos rūgšties, 2 stiklinės vandens, druskos.
Nuskustus ir išdarinėtus salačius supjaustykite išilgai, išimkite stuburkaulį, stambesnius kaulus, supjaustykite nedideliais gabaliukais, truputį pasūdykite ir laikykite 2 vai.
Marinatas: 2 stiklines vandens 15-20 min. virkite su kubiukais supjaustytu salieru, petražole, griežinukais supjaustytu svogūnu, lauro lapais, gvazdikais ir kvapiaisiais pipirais. Baigiant virti, pridėkite druskos, citrinos rūgšties, cukraus. Marinatas turi būti labai rūgštus. Atšaldytu marinatu užpilami nušluostyti salačio gabaliukai. Valgomas po 14 dienų.

Lietuviškas salatis

800 g žuvies, 100 g pievagrybių, 20 g kapario, 1-2 tryniai, aliejaus, 2/3 stiklinės balto vyno, druskos, pipirų, cukraus, citrinos rūgšties.

Nuskustus ir išdarinėtus salačius supjaustykite išilgai, išim­kite stuburkaulį, stambesnius kaulus, supjaustykite įžambiai nedi­deliais gabaliukais, apiberkite prieskoniais ir palaikykite, šaltoj e vie­toje 30 min. Pievagrybius nuvalykite, nuplaukite, supjaustykite grie-žinukais ir jais apdėkite paruoštus žuvies gabaliukus. Užpilkite alie­jaus ir kepkite orkaitėje, laistydami vynu. Baigiant kepti, pridėkite kapario, užpilkite vyne išplaktais kiaušinio tryniais.

Salačio kotletai

1 kg žuvies, bandelė, 100 g džiūvėsėlių, kiaušinis, 100 g mil­tų, 100 g pieno, 200 g aliejaus, pipirų, druskos.

Salačius nuskuskite, išdalinėkite, supjaustykite išilgai, išim­kite stuburkaulį, stambius kaulus, sumalkite, pridėkite druskos, mal­tų pipirų. Iš faršo padarykite kotletus. Iš miltų su plaktu kiaušiniu padarykite pasūdytą tešlą. Paruoštus kotletus pamerkite į paruoštą tešlą, apibarstykite džiūvėsėliais ir kepkite aliejuje. Valgomi suvir­tomis bulvėmis, daržovėmis.

Lenkiškas salatis

1,5 kgžuvies, 100 g miltų, 60 g sviesto, 200 g rabarbarų, 100 g pieno, 300 g aliejaus, kiaušinis, 2 citrinos, pipirų, druskos.

Salačius paruoškite kaip ir lietuviškam patiekalui, pasūdyki-te, pabarstykite pipirų ir apšlakstykite 1/2 citrinos sultimis. Iš mil­tų, kiaušinio ir pieno padarykite pasūdytą tešlą. Smulkiai supjaus­tytus rabarbarus sumaišykite su tešla. Žuvies gabaliukus pavolio-kite miltuose ir kepkite. Įpusėjus kepti, žuvies gabaliukus išimkite, pamerkite paruošton tešlon ir vėl kepkite. Baigdami kepti, užden­kite ir patroškinkite.

by admin on January 23rd, 2010 in Salatis

Comments are closed.